registreren

Column: Ode aan de tosti

column-ode-aan-de-tosti (7974) afbeelding

Het ligt voor de hand om op deze plek over het mogelijke kampioenschap te oreren, maar er is nog iets bij Excelsior'20 waar ik zwaar van onder de indruk ben. De tosti. De wat? Ja, de tosti.

Twee sneetjes wit, plakje ham, plakje kaas, een fijne messtreek boter. Servetje er onder en klaar. Meer is het niet. Simpel.

Maar je hebt tosti's en tosti's. Die uit het cricketchalet van uw club zijn bijzonder. Zo krijg je ze zelfs in gerenommeerde horecabedrijven niet. Je kan er een schoteltje onder leggen, een vlaggetje erin steken, er een klauwtje zilveruitjes bij leggen of een dikke druppel tomatenketchup, maar daarmee benader je de kwaliteit van de Excelsior'-tosti niet in de verste verte.

Geen uitsloverij. Tosti Hawaii? Tosti peperkaas? Tosti brie? Daar beginnen ze niet aan in het chalet. Doe maar gewoon. ,,Wat hebben jullie te eten?'' ,,Een tosti.''

Is het de frivoliteit waarmee Ans Friederich de snack maakt? Of de toewijding van Hans Schippers? Stapels tosti's smeren ze op de zondagochtenden. Wat doen ze er toch mee waardoor twee simpele sneetjes brood met eenvoudig tussenligsel tot in alle uithoeken van cricketend Nederland vermaard zijn? Om nou te zeggen dat de supporters van de tegenpartijen, speciaal voor de tosti's naar Thurlede komen, gaat misschien wat ver. Maar het is wel één van de redenen. Voor de klok van elf eerst een bak koffie met een tosti. En dan pas het stoeltje uitklappen.

Het verhaal gaat dat het geheim van de tosti 'm zit in het brood. Waar Jos Heggelman het vandaan haalt is voor velen een raadsel. Hij schijnt nogal op de koopjes te lopen. Maar ook gaat het gerucht dat het om oud brood gaat. Dat de sneetjes even moeten liggen. En op de juiste wijze moeten worden ingesmeerd voordat ze tussen de ijzers gaan die weer op een bepaalde temperatuur moeten zijn om ze er goudbruin weer tussenuit te krijgen. Kenners beweren dat het brood eerst wordt ingevroren.

De ham en kaas dan? Die zijn merkloos. Zit 't 'm daarin? Is het de dikte van de boter die er op gaat? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Ook ik ben fan van de Excelsior-tosti. Lopend over het smalle bruggetje lonkt het chalet sowieso en geen wedstrijd kan beginnen zonder eerst een tosti te hebben versnaperd. Nou bereiken mij geluiden dat Jos grote plannen heeft op horecagebied. Er komt een bijkeuken met professionele apparatuur. Er staat al een vaatwasser, er is een inductieplaat en er komt een uitgifteloket. Koken kunnen Jos en zijn eega Marjo. Dat belooft dus wat volgend seizoen. Af en toe de frituur of bbq aan of een hamburgertje o.k. Maar beste mensen daar in het chalet, laat de tosti niet een bijzaak worden. De Excelsior-tosti is niet te versmaden, de lekkerste van het land. Het is een succes-snack! Daar mag de club trots op zijn.

En over succes gesproken… op naar het kampioenschap!

PUNTER