Weekbrief 40 - 2021

voorblad
07-11-2021 2de Excelsior'20 Voetgolftoernooi
13-11-2021 Prinsenbal
ad01.jpg
Column: Plezier. Daar gaat het om.
column-plezier-daar-gaat-het-om (8499) afbeelding

Elke zaterdagochtend is het weer een aandoenlijk beeld: die tientallen piepkleine voetballertjes in veel te grote hesjes krioelend op dat kleine veldje met daartussen twee of drie grote mannen – met een niet gering voetbalverleden – die de zaak in goede banen proberen te leiden. Ouders, opa's en oma's kijken geamuseerd toe.

Vol overgave proberen de talentjes zo veel mogelijk aan de bal te zijn, een enkeling kijkt veilig van een afstandje toe. Het plezier straalt er af bij die gassies en het publiek. Als die kleintjes voorlopig nog maar geen Studio Sport of ESPN kijken, hoop ik dan stiekem. Want daar wordt nou niet bepaald altijd het goede voorbeeld gegeven door de heren stervoetballers. En dat zie ik, als ik zo her en der uit pure liefhebberij langs de lijn sta, op de velden bij de jeugd terug.

Een paar recente voorbeelden.

Moord en brand wordt er geschreeuwd na een schop; de jongen – ik schat hem 14 - moet zijn enkel zeker op drie plaatsen gebroken hebben. Van de kant wordt naar de scheidsrechter geschreeuwd. 'Rood"! Maar de jongeman is een medisch wonder. Staat snel hij weer op en dribbelt vrolijk verder.

Een opstootje bij de 'onder 17'. Er wordt een overtreding gemaakt, de scheidsrechter fluit en kent een vrije trap toe, maar ondanks dat meent een aantal teamgenoten van het slachtoffer verhaal te moeten halen bij de arbiter. Op de achtergrond laten hun ouders zich ook niet onbetuigd. Dat had toch zeker geel moeten zijn! Daar denkt de trainer (lees: vader van een van de jongens) van de tegenpartij weer anders over en laat dat ook luid en duidelijk weten. Gezellig!

Een wegwerpgebaar vanuit het veld door – pak 'm beet – een knul van 12 - naar de grensrechter van de tegenpartij die volgens hem niets van buitenspel weet. De man die ook maar door de trainer is gevraagd of hij vandaag wil vlaggen, is een 'koekenbakker'.

Een aanvaller – 15 misschien- stort in de zestien met zijn handen voor het gezicht ter aarde alsof hij zojuist knock-out is geslagen waar hij per ongeluk geschampt is door een arm van een knulletje dat met een blik van 'heb ik dat gedaan'? geschrokken opkijkt. Geen blauw oog, geen bloedneus of scheve neus. Gelukkig kan de 'zwaar gewonde' voetballer de wedstrijd uitspelen.

Eén ding neemt de jeugd – voor zo ver ik kan overzien - niet over van de betaalde voetballers: het gebruik van het k-woord. Dat moeten ze ergens anders vandaan hebben. Maar de k's vliegen elke zaterdag over de velden. Voorbeeldje van vorige week op Thurlede. De wedstrijd is afgelopen en wat spelertjes (13, 14 jaar?) van het bezoekende team kunnen maar moeilijk accepteren dat de voorsprong vlak voor tijd een gelijkspel is geworden. Gekissebis bij de aftocht en dan wordt er gescholden met het k-woord. Een paar keer. U kunt zich voorstellen wat dat bijvoorbeeld doet met een puber die pas geleden zijn opa is verloren aan de vreselijke ziekte.

Terug naar het begin. Ik zou al die voetballers en hun opgefokte ouders willen aanraden eens bij de mini's (heten ze zo?) te gaan kijken. Daar valt geen onvertogen woord, buigt het ene spelertje zich bezorgd over de ander die pijn heeft, wordt gelachen om een voor open doel verprutste kans, geklapt voor een fraaie actie en genoten van het plezier dat die kleintjes hebben.

Veel plezier zaterdag! Daar gaat het om!

PUNTER

Mooie bestemming voor oude clubkleding!
mooie-bestemming-voor-oude-clubkleding (8498) afbeelding

Nu we de laatste kleding zo goed als allemaal binnen hebben gekregen, (ook hier waren transportproblemen), heeft de kledingcommissie grote opruiming gehouden.

Alle gebruikte en overbodige kleding werd uitgezocht en waar nodig weggegooid. Echter, we kwamen in gesprek met de heren Jos van Deventer en Edson Kalloe, vader van jeugdspeler Kanan.

Beide heren wisten wel een goede bestemming voor de overbodige kleding; Jos heeft een vriend op Sint Maarten die een voetbalschool heeft. Hij geeft daar training aan circa 30 kinderen. Edson zijn vader woont in een dorp net buiten Paramaribo en zag toen hij op familiebezoek was kinderen voetballen op blote voeten en in oude t shirts.

Excelsior'20 heeft toen bekeken wat ze kon doen en inmiddels is naar Sint Maarten een transport onderweg met hierin shirts, broekjes, sokken, scheenbeschermers, hesjes, ballen, etc!

Edson heeft overleg met zijn vader en een transportbedrijf hoe wij ook een transport naar Suriname op kunnen zetten met de dozen vol met voetbalkleding! Later deze maand zal daar ook een mooie lading kleding naar toe gaan!

We willen echter nog een stapje verder gaan! Hoe mooi zou het zijn als we als club met onze 1000 leden deze groepen kinderen ook van nieuwe voetbalschoenen kunnen voorzien? Via onze kledingleverancier Patrick kunnen we ook in de kleinste maten schoenen tegen interessante prijzen kopen. Als we circa 1500 Euro kunnen ophalen, dan kunnen we makkelijk 50-60 kinderen op nieuwe schoenen laten voetballen! En reken maar dat ze daar zuinig mee zijn! Daarom zullen we een gedeelte van de opbrengst van de Grote Club actie dit jaar aan dit mooie initiatief besteden! Koopt u daarom zoveel mogelijk Grote Clubactie loten!

Wilt u geld overmaken? Dan kan dit door over te maken op onze rekening NL78ABNA0977063860 met vermelding van "kleding voor St Maarten en Suriname".

Zodra de kleding geleverd is, zullen we uiteraard foto's ontvangen en met u delen!

ad02.jpg

Er zijn geen uitslagen deze week.

ad03.jpg

Er staan geen wedstrijden op het programma.

ad04.jpg
ad05.jpg
ad06.jpg
ad07.jpg